Over Iris

Mijn naam is Iris Mak (1977). Naast mijn gymnasiumperiode op de middelbare school in Hoorn gaf ik gymles aan kinderen en jongeren. Ik volgde hier ook een opleiding voor bij de Nederlandse Gymbond (KNGU). Achteraf kan ik zeggen dat hier mijn enthousiasme is begonnen voor het werken met het lichaam. Eerst nog meer gericht op prestatie. Later, parallel aan mijn eigen ontwikkeling, meer gericht op het ervaren van emoties en het ervaren van de eigen kracht.
Nu woon ik alweer 20 jaar met veel plezier in Amersfoort. Na mijn studie Creatieve Therapie Beeldend heb ik o.a. een tijd lang studiebegeleiding gegeven aan middelbare scholieren. Voor mij was het contact met de jongeren, het vinden van nieuwe mogelijkheden en het vergroten van het zelfvertrouwen een belangrijke inspiratie in mijn werk.
Toen ik de Rots&Watertraining ontdekte in 2006, ervaarde ik direct dat deze training als een warme jas bij me past. Ik werd blij van de praktische oefeningen en het leren van en met elkaar. Ik zag de mogelijkheden die deze training in zich heeft om meisjes en vrouwen in hun kracht te zetten. Niet zozeer vanuit het praten en reflecteren (dat kunnen meisjes meestal wel), maar vanuit de lijfelijke ervaring, het dóén.

Het werken met het lichaam als ingang om innerlijke kracht te ervaren is voor mij steeds een rode draad in mijn leven. Ik voel veel enthousiasme om deze ervaringen door te geven aan  meiden en vrouwen.

Sinds 2016 volg ik aan de Academie voor Haptonomie de opleiding tot Haptotherapeut. Voor mij een zeer waardevol traject wat mij verrijking geeft in verschillende levensgebieden. De aandacht voor ons tastvermogen,  het gevoelsleven en het ervaren van een wezenlijke verbinding met mezelf  en met anderen geven een prachtige verdieping in mijn werk.

Gaandeweg de jaren heb ik verschillende opleidingen en trainingen gevolgd.
Hieronder een greep:
Verenigingsleidster Gymnastiek, (KNGU) (1997)

Creatieve therapie beeldend, Hogeschool van Utrecht (2001)
Rots & Watertraining, Gadaku Instituut (2006)
Scholingscursus systemisch werk, WEL Opstellingen (2007)
Rots & Watertraining, focus op meisjes en vrouwen, Gadaku Instituut (2015)
Coaching&Haptonomie (2016)
Basisjaar Haptonomie, Academie voor Haptonomie (2017)
Haptotherapie, Academie voor Haptonomie (2018-2021)

Daarnaast dans ik ruim vijftien jaar met plezier de Vijf Ritmes  en Movement Medicine. Ik heb meerdere jaartrainingen gevolgd en diverse workshops van docenten in binnen-en buitenland.