In de haptotherapie worden de principes uit de haptonomie op therapeutische wijze aangewend. Mensen komen bij de haptotherapeut met klachten als overspannenheid, angst, somberheid, een hoog stressniveau, vermoeidheid, problemen in de relatie of in de opvoeding. Ook klachten als niet meer kunnen genieten of zich eenzaam voelen worden vaak genoemd.
Door tal van oorzaken kunnen mensen soms niet meer zo goed voelen. Of ze voelen teveel en worden daardoor overweldigd. Ze zitten letterlijk en figuurlijk ‘niet lekker in hun vel’. De haptotherapeut behandelt met behulp van gesprek, ervaringsgerichte oefeningen en door het lichaam met aandacht en affectiviteit aan te raken.
In het lichaam zijn de sporen terug te vinden van hoe we als kind bevestigd zijn. Soms was er materieel van alles in overvloed, maar was er weinig warmte en aandacht om ons heen. Dan trekt het kind zich gevoelsmatig wat terug en raakt het de verbinding met de eigen gevoelswereld wat kwijt. Een effectieve strategie als we jong zijn en afhankelijk van onze ouders. Als volwassene kunnen we dan merken dat we weinig verbinding voelen in onze relaties. Vaak ontbreekt ook daar dan de warmte en de ruimte om te zijn wie we zijn. In het lichaam kan dit voelbaar worden in een hoge spierspanning en weinig vitaliteit.
Door met aandacht aan te raken in de juiste afstemming kunnen we de ander uitnodigen om het lichaam alsnog wat meer te gaan bewonen. Teveel affectiviteit kan niet verdragen worden, dat is letterlijk ‘teveel van het goede’ en te weinig affectiviteit kan doen terugtrekken. De juiste maat en het juiste tempo van de haptotherapeut is dus van essentieel belang om contact te kunnen laten ontstaan met de eigen gevoelswereld. Zoals de psychiater Anna Terruwe het mooi verwoordt: “in jouw eigen tijd op je eigen tempo met respect voor jouw eigenheid”.
Door meer te gaan voelen in het lichaam, worden ook onze grenzen voelbaar en waar deze mogelijk zijn overschreden. Het onderscheid weer leren voelen tussen een ‘Ja’ en een ‘Nee’ draagt bij aan de ontwikkeling van onze eigenheid. Het zich weer leren openen naar contact met onszelf en van daaruit met de omgeving geeft ontplooiing van de mens die we in wezen zijn. Het weer gaan bewonen van het lichaam, met alles wat daarin leeft, kan een gevoel geven van dieper thuiskomen in onszelf. Van waaruit we ons met behoud van eigenheid kunnen verbinden met de wereld om ons heen.
Hoe ziet een Haptotherapie behandeling eruit?
De haptotherapiebehandeling zal zowel uit gesprek, als oefenvormen, als directe aanraking op de behandelbank bestaan. In onderling overleg bepalen we naar aanleiding van je hulpvraag de behandelwijze. Ook bespreken we het aantal behandelingen en in welke frequentie we werken. Er zijn regelmatig evaluatiemomenten om de voortgang te bespreken en zo nodig de behandeling aan te passen. Zo werken we toe naar een afronding van het therapieproces.
