Links & literatuur

Ervaringen van cliënten
filmpjes van de VVH
De ervaring van Corine
De ervaring van Edwin
De ervaring van Meike
De ervaring van Chandra
De ervaring van Max
De ervaring van Nolly
interviews
De ervaring van Eva
De ervaring van Mike
De ervaring van Ilse
De ervaring van Roy
De ervaring van Christine
De ervaring van Kees

Ervaring van verwijzers
Deze ervaringen zijn afkomstig van de website Laat haptotherapeuten een handje helpen (niet meer actief).

Op mijn spreekuur zie ik veel patiënten die klachten hebben van moeheid, hoofdpijn, spierklachten. Veel van deze klachten komen door stress. Veel mensen ontkennen dat ze stress hebben, ook in deze onzekere tijd van corona. Deze patiënten zijn geholpen bij een behandeling door een haptotherapeut. Deze kan patiënten leren om hun lichaam te voelen, te voelen waar de moeheid of de pijn vandaan komt. Deze patiënten kunnen met behulp van haptotherapie weer beter in hun vel zitten. Voor de eerstelijn vind ik een haptotherapeut een grote meerwaarde hebben! HV, huisarts

Haptotherapie is essentieel als ondersteuning bij revalidatietrajecten is mijn ervaring. Na grotere operaties, amputaties, pijn, chronische pijn, angsten. Minderwaardigheidsgevoelens. En nu voor de ex Covid 19 patiënten. En na IC opnames. Deze mensen zijn totaal uit het lood geslagen. Ik gun deze mensen haptotherapie. Het is essentieel. Alleen zo kunnen ze weer helemaal mens worden in combinatie met bijvoorbeeld revalidatie, fysiotherapie of sport. Monique, revalidatie fysiotherapeut

Ik werk als POH-GGZ bij een huisarts in Deventer. Ik spreek veel mensen met psychosociale problematiek. Steeds meer zien wij ook mensen die uit de SGGZ komen en binnen de huisartspraktijk nog nazorg of ondersteunende zorg krijgen. Ik verwijs regelmatig door naar de Haptotherapeut.
Waarom? Door de hectiek van werk combineren met een druk gezin of zorg hebben voor zieke ouders zijn veel mensen overbelast. De “vele ballen” in de lucht houden zorgt voor overbelasting, vermoeidheid en in de overlevingsstand maar doorgaan en doorgaan. Dit geeft onder andere klachten als vermoeidheid, labiel zijn en prikkelbaarheid.
Als POH-GGZ bied ik ondersteunende en inzicht gevende gesprekken maar ik merk ook vaak dat praten alleen niet genoeg is. Overbelast zijn heeft veelal te maken met veel in het hoofd zitten en niet meer in je lijf en in je gevoel. Dit is het moment dat ik vertel over wat een haptotherapeut voor iemand kan betekenen. Het weer “thuiskomen “in jezelf lukt niet altijd met gesprekken alleen.

In mijn beroep als Psychotherapeut werk ik veel met beschadigde mensen die door verscheidene oorzaken het contact met hun eigen lichaam kwijt zijn geraakt.  Binnen de psychotherapie sta je uitgebreid stil bij de binnenwereld van jouw cliënt. Ik werk daarbij veelvuldig samen met een haptotherapeut.
De haptotherapie heeft een zeer waardevolle toevoeging vanuit een andere invalshoek. Het daadwerkelijk contact maken met het lijf is daarbij een belangrijke en zeer waardevolle ingang. Het geeft meer dimensies binnen de behandeling. Het maakt dat inzichten beklijven. Dit alles zorgt ervoor dat binnen onze praktijk meer mensen behandeld kunnen worden want vele handen maken licht werk.
In deze zeer hectische tijd van isolatie  waardoor problematieken van cliënten vergroot naar buiten komen, is er een nog grotere druk op de geestelijke gezondheidzorg  ontstaan.  Het hebben van contact is mijn inziens voor cliënten zeer belangrijk en juist daarom is precies in deze tijd het werk van een haptotherapeut zeer belangrijk.

Het niet mogen werken voor haptotherapeuten is naar mijn mening een enorm gemis voor zowel cliënt als de verwijzer.  Ik vind dan ook dat haptotherapeuten hun werk moeten kunnen uitvoeren, uiteraard met inachtneming van de gezondheidsmaatregelen maar wel vanuit hun professie dus met lichamelijk contact. Myriam, psychotherapeut

Mensen met overgewicht hebben vaak weinig contact met hun lichaam. Zitten vooral in hun hoofd. Men gaat eten terwijl er vaak behoefte aan iets anders is, maar ze komen niet bij hun gevoel. Mijn ervaring als diëtist is dat haptotherapie een zeer waardevolle aanvulling kan zijn op de begeleiding van mensen met overgewicht door een diëtist. Simone, diëtist

Met Corona zie ik meer jonge ouders die de kinderen thuis les moeten geven en daarnaast voor hun baan thuis werken. Surmenage klachten nemen toe. Daarnaast zie ik meer jongeren met depressieve klachten, het thuis zitten en online les hebben, geen vrienden zien eist hun tol.
Het is een meerwaarde om mensen met psychosociale klachten weer te laten “voelen” en ze te kunnen doorverwijzen naar de Haptotherapeut. Ik heb gemerkt bij het sluiten van de Haptotherapie dat de zorg op slot zit. Volle agenda’s en niet kunnen doorverwijzen gaat ten koste van de patiënt maar ook van de hulpverlener, de wachtlijsten zijn lang.
Het is fijn dat we kunnen samenwerken en mensen met psychosociale klachten weer naar de haptotherapie kunnen zodat er weer een juiste balans komt tussen denken en voelen.
Saskia POH-GGZ

Het is mijn overtuiging dat een combinatie van praten en lichaamsgericht werken uiteindelijk het meeste resultaat oplevert wanneer iemand kampt met psychische of psychosociale klachten. In de huidige tijd is het zo normaal om alles vanuit ‘het hoofd’ te benaderen en vooral oplossingsgericht bezig te zijn, dat we wel eens vergeten dat ons lichaam ons ook iets vertellen wil. Spanningen, piekeren en negatieve gevoelens zetten zich naar mijn mening snel vast in ons lijf. Ziektes, pijn en spanning kunnen daarom een signaal zijn dat er iets aan de hand is.
Wanneer iemand open staat voor deze visie verwijs ik graag door naar haptotherapie. Naar mijn mening is lichaamsbewustzijn van groot belang om werkelijk verder te komen in je ontwikkeling en ik heb gezien dat mijn patiënten positief vooruit gingen bij bijvoorbeeld spannings- of angstproblemen. Daarom ben ik heel blij dat deze beroepsgroep bestaat en ik zo prettig kan samenwerken met deze vakmensen.
Naomi, POH-GGZ

Als GZ psycholoog merk ik sterk de meerwaarde in de samenwerking met een haptotherapeut. Als je écht geïntegreerd wil behandelen, heb je de lichaamsgerichte benadering nodig, naast bijvoorbeeld de cognitieve gedragstherapie. Vooral bij mensen die het lastig vinden om in contact te komen met hun gevoel. Samen met een haptotherapeut heb ik coachingsprogramma opgezet. In ons programma verbinden wij de psychologie met de haptonomie en daarmee komen we tot mooie inzichten! Judith Jong, GZ psycholoog

Wij werken al 20 jaar samen met haptotherapeuten. Wij zijn een grote fysiotherapiepraktijk en merken dat Haptotherapie niet weg te denken is uit het zorglandschap. Vooral als mensen met hun gevoel in de knoop raken of als aanraking moeilijk lijkt, zit er soms een diepere reden achter. Dit komen wij regelmatig tegen en (bijna) altijd kan de haptotherapeut dit oplossen of kan ze ons vertellen hoe ermee om toe gaan. Onmisbaar, dus!
Pieter, fysiotherapeut


Links:
VVH beroepsvereniging voor haptotherapeuten
Academie voor Haptonomie Doorn
Haptotherapie op de kaart
informatie en achtergronden over alle geregistreerde Haptotherapeuten in Nederland

Literatuur:
Het lichaam als verhaal – Haptonomie in het dagelijks leven
Dieuwke Talma

Haptotherapie, praktijk en theorie
Els Plooij

Gevoel voor leven – haptotherapeuten over hun werk
onder redactie van Els Plooij

Haptonomie – een kwestie van gevoel
Bob Boot

Het lichaam liegt nooit
Ted Troost

Onderbroken – contact met je wijze lijf
Jozien Wijnakker